Wist je dat bedrijven vandaag 63% meer aandacht hebben voor het welzijn van de medewerker?

Wil je als organisatie futureproof zijn? Dan zijn gezonde en gelukkige medewerkers meer dan ooit je belangrijkste kapitaal! In dat kapitaal kan je dan maar ook best investeren, met een proactief en gestructureerd welzijnsbeleid. Zorg echter dat het meer is dan een mand fruit en een wekelijkse yogales. Deze 7 pijlers zetten je alvast op de goede weg.  

Pijler 1: Cultuur en waarden

Mensen kiezen hun werkgever steeds vaker op basis van de cultuur en waarden van de organisatie. Medewerkers zijn gelukkiger en presteren beter in een bedrijfscultuur die bij hen past.  Zorg er echter voor dat de waarden niet alleen in een kadertje aan de muur hangen, maar dat ze ook werkelijk deel uitmaken van de manier van werken, van bij het recruteren tot het evalueren.

Pijler 2: Het ABC van werkgeluk

Autonomie, Betrokkenheid en Competentie zijn factoren die je in je werk motiveren en zorgen dat je goed functioneert. Autonomie gaat over het gevoel van vrijheid en zelfbeschikking. Empower je medewerkers. Maak duidelijke afspraken over het gewenste resultaat en durf nadien los te laten. Betrokkenheid gaat over het gevoel van ergens deel van uit te maken en je een belanhrijke schakel te voelen in het geheel .Competenties, daar moet blijvend worden op ingezet. De competenties die vandaag nodig zijn verschillen zo hard tov gisteren, dus inzetten op “blijvend leren” is meer dan ooit een vereiste. 

Pijler 3: Groeikansen

Als werkgever kies je best voor mensen met groeipotentieel en investeer je vervolgens in hun opleiding en de verdere ontwikkeling van hun competenties en vaardigheden.  Vandaag werf je dus beter niet iemand aan voor een “job”, maar recruteer je voor een “carrière”.

Pijler 4: Mentale balans

Het bewaken van de work-life balans is een gedeelde verantwoordelijkheid van de medewerker én de organisatie. Gun je medewerkers voldoende breinrust en zorg voor een gezonde vergader -en mailcultuur en de ideale (tele)werkplek.  Vandaag – met het thuiswerken – is het meer dan ooit belangrijk om te waken over de mentale balans van je medewerkers. Informeer op regelmatige basis hoe het met hen gaat. Maak hier bewust tijd voor.

Pijler 5: Fysieke gezondheid

Maak werk van een gestructureerd gezondheidsbeleid, bestaande uit een mix van inspiratiesessies en activiteiten. Stimuleer een gezonde levensstijl door het promoten van actieve pauzesstaand werken en vergaderen, een kalender met gezonde challenges, gezonde kookworkshops etc.  

Pijler 6: Sociaal contact

Zorg voor voldoende positieve verbinding nu er  vooral aan telewerk wordt gedaan. Het is vandaag overduidelijk dat we onze collega’s zijn gaan missen. De babbels aan het koffieautomaat, de begroetingen in de wandelgangen, …. we missen het …. Zorg er dus voor dat je dit vandaag op andere manieren compenseert. 

Pijler 7: De juiste leiders

Als leider hoef je niet de slimste te zijn. Je moet vooral goed kunnen luisteren. Experts (IQ) kun je inhuren, leiderschap en people skills (EQ) daarentegen niet. Een leider moet vooral inspireren, motiveren, aligneren, luisteren en empathie tonen. Vandaag – in periodes van “remote leadership” zijn de empathische skills ontzettend belangrijk. 

Meer informatie over de 7 pijlers voor een proactief wellbeingbeleid? Die vind je in mijn boek Wellbeing=Winst of tijdens een inspirerende keynote of workshop via [email protected] .

 

Ook van mijn blog

Tips om maandag weer met plezier naar het werk te gaan na je vakantie

1 min.

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.