De tweede golf van thuiswerken? Het hybride werkmodel

De coronacrisis betekende de echte doorbraak van thuiswerk. Terwijl in 2018 slechts 6,6 procent van de Belgen regelmatig thuis werkte, schakelden bedrijven en medewerkers in 2020 in een recordtempo over naar het digitale werkleven. Dat telewerk niet zomaar zal verdwijnen, wordt nog duidelijker nu grote bedrijven zoals Google en Telenet aankondigen dat thuiswerk nog langer de norm zal blijven.

Wordt thuiswerk een tijdelijke overlevingsstrategie, een trend of kiezen bedrijven op lange termijn voor de inburgering ervan? Welzijnsconsultant Ann De Bisschop opteert voor het laatste, in combinatie met het kantoor. ‘Een hybride vorm waarbij de voordelen van thuiswerken niet verloren gaan.’

Leiders: laat controle los en durf vertrouwen

Dat in 2018 slechts 6,6 procent van de Belgen regelmatig thuis werkte, benadrukt de weigerachtige houding van de meeste bedrijven tegenover telewerk. Vroeger wou de baas zijn medewerkers zíén werken, maar dat zegt immers niets over de productiviteit van die medewerker. Tijdens de lockdown hebben leidinggevenden die controle leren loslaten en dat moeten ze ook blijven doen. Het top-down controlerende management is niet meer van deze tijd. Inspirerend en motiverend leiderschap op basis van wederzijds vertrouwen daarentegen wel.

Bovendien moeten we niet het aantal uren tellen, maar kijken naar het resultaat. Wat blijkt? Medewerkers kunnen zich thuis makkelijker focussen en zijn minstens even productief. Dat thuiswerken in een gigantische stroomversnelling terecht kwam, blijkt niet alleen een positief effect te hebben op het milieu (minder verplaatsing), maar ook op de work-lifebalans en het stressniveau van de medewerker (tijd -en kostenbesparing).

Uitdagingen van thuiswerken

Toch liep thuiswerken in coronatijden niet altijd van een leien dakje. Weerstaan aan de afleiding van de andere gezinsleden die overdag ook thuis vertoefden, was niet altijd een sinecure. Werk en privé lopen thuis heel gemakkelijk in elkaar over. Het is belangrijk om die grens goed te bewaken en ervoor te zorgen dat we de connectie met elkaar en het bedrijf bewaren.

Als telewerk ondanks deze uitdagingen toch goed verlopen is, zal het na coronatijd, wanneer het thuis weer wat rustiger is, nog beter gaan. Zoals Churchill het verwoordde: ‘Never let a good crisis go to waste.’

Naar een hybride model: op kantoor én thuis

Waarom geen hybride model waarbij mensen twee dagen thuis en drie dagen op kantoor werken? Zo krijg je the best of both worlds. Mensen kunnen zich thuis beter focussen op moeilijke taken die veel concentratie vergen. Hoewel we de mogelijkheid tot thuiswerken zeker appreciëren, tonen studies aan dat we de connectie met onze collega’s én het bedrijf missen. We hebben dat kantoor nog steeds nodig. Niet alleen om dat belangrijke groepsgevoel te behouden, maar om elkaar te inspireren en te verbeteren.

Op zoek naar tips voor efficiënter thuiswerken? Lees en deel deze 9 tips met jouw medewerkers.  

Meer te weten komen over de toekomst van thuiswerken en het hybride werkmodel? Aarzel niet om mij via [email protected] te contacteren voor een keynote of workshop.

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.