Als Auteur wil ik zowel bedrijfsleiders, HR-managers, teamleiders als medewerkers
inspireren hoe slimmer en anders werken hen gelukkiger en productiever maakt.
In een wereld waar de grens tussen werk en privé steeds vager wordt en de mentale druk alleen maar toeneemt, wordt welzijn op de werkvloer steeds belangrijker. Niet als een trend of een ‘nice-to-have’, maar als een essentieel onderdeel van hoe we werken, leven en presteren.
Dit boek is geen theoretische uiteenzetting over welzijn, maar een praktische gids vol inzichten en ervaringen. Van het cruciale belang van een goed welzijnsbeleid, tot de impact van leiderschap op werkgeluk én de zelfzorg door de medewerker. Ann neemt je mee door de bouwstenen van een toekomstbestendige en slimmere manier van werken.
We staan op een kantelpunt. Bedrijven die welzijn omarmen als een strategische pijler, bouwen niet alleen sterkere teams, maar creëren ook een veerkrachtige organisatie die klaar is voor de uitdagingen van morgen. Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen presteert, maar ook met plezier werkt en energie overhoudt? Hoe kunnen organisaties, leidinggevenden én medewerkers samenwerken aan een gezonde, motiverende en toekomstbestendige werkcultuur?
Na eerdere bestsellers over welzijn en werkgeluk, deelt Ann De Bisschop in dit vijfde boek ‘Hoe slimmer werken werkt. Van werkdruk naar werkgeluk.’ opnieuw haar inzichten en praktijkervaring. Met haar jarenlange expertise als Wellbeing Director en Keynotespreker in binnen- en buitenland, laat ze zien hoe zowel organisaties als individuen bewuste keuzes kunnen maken voor meer veerkracht, werkgeluk en balans en minder absenteïsme.
Dit boek gaat verder dan de theorie: samen met Ann delen 15 topexperts hun kennis en concrete tips over onderwerpen als stressmanagement, energiebeheer, leiderschap, werkgeluk en mentale veerkracht, de impact van nachtrust, voeding op je energiepijl, … Want welzijn op de werkvloer vraagt niet om losse initiatieven, maar om een doordachte en duurzame aanpak.
Je hebt je droomjob te pakken, maar toch wringt er iets: je baas is niet meteen inspirerend en motiverend. Of het is andersom: je job boeit je eigenlijk niet, maar je collega’s maken het wel de moeite waard om je uren te komen kloppen.
Wat doe je als je niet (meer) met de volle goesting gaat werken? Blijf je in je vertrouwde omgeving? Of zoek je beter andere oorden op? De dilemma’s zijn groot en de neiging om alles bij het oude te laten is dikwijls sterk. Toch is het een goed idee om aan je werkgeluk te werken.
Welzijnsexpert Ann De Bisschop legt uit hoe het nieuwe werken productief én aangenaam kan worden. Tijdens de coronacrisis hebben we vastgeroeste gewoontes overboord gegooid, maar onze nieuwe gewoontes zijn daarom niet altijd beter. We moeten het evenwicht vinden tussen resultaten behalen, verbinden met collega’s én tot rust komen buiten de werkuren.
Lukt het echt niet meer om te aarden bij het bedrijf waar je werkt? Geeft je job je niet de voldoening die je zoekt? Of zorgt je baas ervoor dat je met tegenzin naar het werk sloft? Dan geeft professor arbeidseconomie Stijn Baert aanwijzingen om het over een andere boeg te gooien en te ontsnappen uit je gouden kooi.
Leef niet om te werken. Werk ook niet om te leven. Beschouw werk in de eerste plaats als een belangrijk deel van je leven. Dit boek toont je hoe.
In Team AI belicht Ann een vernieuwende visie op de opkomst van AI op de werkplek, met een sterke focus op wellbeing. AI neemt steeds meer taken van ons. Toch hoeft dit geen bedreiging te zijn. Het biedt net kansen om samen te werken en zo een efficiëntere en meer menselijke werkomgeving te creëren. Door AI te omarmen als een bondgenoot kunnen we niet alleen productiever werken, maar ook ons welzijn verbeteren. Deze praktische gids is geschreven met de gebruikelijke positieve insteek van Ann en biedt inzichten voor iedereen die AI optimaal wil benutten in het dagelijks werk.
Benieuwd hoe jij als medewerker van AI je beste collega kunt maken? Hoe de nabije toekomst van bedrijven eruitziet met AI aan onze zijde? Wat de mogelijke valkuilen zijn en hoe we die kunnen vermijden? En last but not least: wat AI kan betekenen voor ons welzijn?
De antwoorden op deze vragen en nog zoveel meer lees je in deze praktische no-nonsensegids vol inzichten en tips. Een must-read voor wie van AI zijn grootste bondgenoot wil maken, van CEO’s en hr-leidinggevenden tot iedereen die elke dag het beste van zichzelf geeft op de werkplek.
In dit boek ga ik nog een stapje verder dan ‘Aftellen naar maandag’. In Wellbeing = Winst wil ik erin slagen managers en bedrijfsleiders te overtuigen dat investeren in welzijn geen luxe is, maar een noodzaak om als organisatie succesvol en ‘futureproof’ te zijn.
Met een beleid rond wellbeing worden stress, burn-out en presenteïsme op het werk ingeruild voor enthousiaste, veerkrachtige en geëngageerde medewerkers. Ik breng jullie een mix aan eigen ervaring, gesprekken met experts en voorbeelden uit verschillende bedrijven. Het is mijn doel bedrijfsleiders en hr-directeurs te sensibiliseren om voor een proactief, doordacht en strategisch welzijnsbeleid te kiezen.
‘Aftellen naar maandag‘ is een must-read voor iedereen die zijn of haar werkleven een serieuze boost wil geven. In dit boek lees je tips over hoe je met meer energie en enthousiasme de nieuwe werkweek kan aanvangen. Het doel van mijn eerste boek is dat zowel jij als de collega’s op het werk als je gezin thuis jouw boost zullen voelen. Want slimmer werken, maakt echt gelukkiger!