Ann De Bisschop Logo
Photo by Chase Clark on Unsplash

Zo word je een singletasker!

Tien mails beantwoorden, 4 sms’jes versturen en tegelijkertijd nog het nieuws meepikken. Je multitaskt voortdurend en eigenlijk is dit bijzonder nefast voor je focus. Je leert het dus maar beter zo snel mogelijk af. Telkens je switcht tussen taken, betaal je een switching cost: na een afleiding duurt het 25 minuten voor je weer voor de volle 100% geconcentreerd bent. Wanneer je multitaskt, ben je dan ook tot 40% minder productief dan wanneer je singletaskt.

Enkele tips om een singletasker te worden:

  • Daag jezelf uit om twee keer per dag drie kwartier à een uur te singletasken. Je zal merken dat je tussendoor de neiging voelt om je smartphone te checken. Het zijn ontwenningsverschijnselen die je duidelijk maken hoe verslaafd je bent geraakt aan die voortdurende connectiviteit.
  • Beloof je brein een beloning. Merk je dat je brein afleiding zoekt, terwijl jij een taak echt nog wilt afmaken, beloof het dan een beloning. Op die manier houd je je brein een wortel voor: de belofte zorgt ervoor dat je weer in je flow terechtkomt. En die flow zorgt dan weer voor een boost van je gelukshormonen, waardoor je een dieper genot hebt gevonden in je staat van concentratie.
  • Zet je pushnotificaties en alerts uit … Een e-mailmelding, je telefoon die trilt, een bliepje. Extra verleidingen die voortdurend uit het niets opduiken, bezorgen je stress en maken het alleen maar moeilijker om aan de snelle informatieprikkels te weerstaan.
  • … en je brein aan. Geef je brein het signaal dat je je wilt focussen. Vergelijk het met sporters die voor een atletiekwedstrijd een ritueel uitvoeren. Dat is geen bijgeloof, maar een pavloviaanse manier om hun hele lichaam en geest duidelijk te maken: ‘Binnen een minuut is het zover. Opperste concentratie nu, alsjeblieft’. Ook voor mentaal werk kan je je brein aanzetten, bijvoorbeeld door steeds hetzelfde lied op te zetten voor je met je focuswerk start.

Bescherm jezelf tegen verleidelijke online afleidingen met Forest. Iedere keer als je wilt focussen, plant je met Forest een boom in je virtuele bos. Je duidt aan hoe groot je boom moet worden en gaat vervolgens van start met je focuswerk. Zolang het boompje groeit, heb je geen toegang tot sociale media. Is je boompje klaar en heb je dus net een hele poos ononderbroken focustijd achter de rug, dan kan je weer rondsurfen.

Lees ook zeker het artikel Stop met multitasken!