Tip:
neem een energieke pauze

Een pauze is niet gewoon 5 minuutjes stoppen met werken en je internetbrowser openklikken. Het is een kans om je brein weer helemaal op te laden, zodat je straks weer op kruissnelheid en met extra veel focus aan de slag kan. Haal dus uit elke pauze wat erin zit. Of dat nu een korte yogaoefening, een wedstrijdje tafeltennis of gewoon een gezellige babbel is.

Neem een ‘Monkey mind break’

Florence Pérès is als trainer bij Better Minds at Work gespecialiseerd in o.a. digital detox:

We zijn de hele dag door geconnecteerd. Met vrienden of het werk, met onze mailbox, met onlinenieuwsberichten, webshops, YouTube-video’s en ander leuks online. Resultaat? Ons brein ontvangt een constante stroom aan informatie. En dat is niet zo’n goed nieuws: onze hersenen hebben namelijk af en toe tijd nodig om die informatie te verwerken. En om zelf ook wat te kunnen recupereren.

Gun je je brein geen rust, dan functioneert het niet zoals het hoort. Je concentratie, creativiteit, efficiëntie en geheugen lijden eronder. Je voelt je ook rustelozer en gejaagd: je brein springt van de hak op de tak, als een zenuwachtig aapje dat van boom naar boom hopt. De oplossing? Geregeld monkey mind breaks inlassen:

  • Doe het even digiloos. Om informatie te kunnen memoriseren en om te kunnen recupereren, heeft je brein aanzienlijk wat tijd nodig. De helft van je wakkere uren om precies te zijn. Geef je brein die tijd door geregeld los te komen van de digitale informatiestroom. Ga dus tijdens je pauze niet mailen, chatten of berichtjes sturen. Speel ook geen computerspelletjes en laat je social media gesloten. Doe iets actiefs of ga even naar buiten.
  • Kom vaker van achter je scherm. Niet alleen tijdens de pauzes, maar ook tijdens je werktijd. In de plaats van een collega te mailen, stap je erop af (tenzij hij/zij net geconcentreerd aan het werk is, natuurlijk). Vul je glas water geregeld bij aan de watertank, in de plaats van ’s morgens een grote fles op je bureau te planten.
  • Verveel je eens. Doe af en toe gewoon niets. Gebruik wachttijd, file, wachten aan de kassa of op het openbaar vervoer als een kans op breinrust. Laat je smartphone in je tas als je je verveelt.

Lees ook het artikel ‘5 stappen om je werkstress thuis uit te zetten‘.

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.