5 stappen om je werkstress thuis uit te zetten

Mensen met een heel duidelijke scheiding tussen werk en privé lijken over het algemeen beter beschermd tegen stress. Je work-life balance bewaken, is dus de boodschap. Al betekent dat niet dat je voor een 9-to-5-job moet gaan.

Balans tussen werken en leven vind je als je werk niet voortdurend in je achterhoofd blijft hangen wanneer je níét werkt – en bijvoorbeeld staat te koken of iets leuks doet met je vrienden, je partner of de kinderen.

Om de voor jou geschikte work-life balance te bereiken, kan je je laten inspireren door het model van Ellen Ernst Kossek. Zij werkte een heel nuttig vijfstappen- plan uit:

Stap 1

Evalueer je situatie. Waar heb je meer afbakening nodig? Wanneer wordt de lijn tussen werk en privé wazig? Wat zorgt ervoor dat je je werkknop niet meer kan uitzetten?

Stap 2

Bouw je ideaalbeeld. Waar wil je naartoe? Construeer je een ideale work-life verdeling, hou dan geen rekening met het ideaalbeeld dat door de media wordt opgedrongen. Zie een work-life balance niet als een balans met twee evenredige delen (een fiftyfiftyverdeling is haast voor iedereen onhaalbaar), maar als een verdeling tussen werk en privéleven waarbij jij geen schuldgevoelens ervaart. Zoek naar een evenwicht waarbij je niet voortdurend op een van beide vlakken – of op het werk of thuis – het gevoel hebt dat je iets moet compenseren of rechttrekken. Jouw eigen ideaalbeeld kan best ver verwijderd liggen van het ideaalbeeld dat in de media wordt opgehangen, en dat is oké. Zitten je kinderen op kot en komt je partner pas laat thuis, dan kan het bijvoorbeeld in jouw work-life balance passen om elke avond tot acht uur te werken. Of misschien kan je beter genieten van het weekend of de vakantie als je af en toe een werkmomentje kan inlassen om je mails te lezen?

Stap 3

Denk na over je acties. Welke stappen moet je zetten om je ideale doel te bereiken? Welke gesprekken moet je voeren? Wie kan je helpen om die balans te bereiken? Kan je (huishoudelijk) werk uitbesteden? Of kan je efficiënter werken door bepaalde vaardigheden te ontwikkelen?

Stap 4

Test het in de praktijk. Gun jezelf de tijd om je zelfgekozen evenwicht te proberen bereiken. Evalueer of je ideaalbeeld haalbaar is en stuur bij waar nodig.

Stap 5

Las reflectiemomenten in. Zorg ervoor dat je nieuwe voornemens niet meteen weer ondergesneeuwd geraken. Reflecteer regelmatig (op dagelijkse, wekelijkse of tweewekelijkse basis) over je vorderingen. Dat kan met een therapeut, maar ook met een collega of je partner.

Ook van mijn blog

Over surviving of thriving op de werkplek…

4 min.

Dignity at Work

6 min.

Voorstelling van mijn nieuwe boek Team AI

1 min.

Mentale gezondheid is een universeel recht, maar voor veel mensen nog een privilege

7 min.

Is jouw organisatie klaar voor 2025?

1 min.

Tips om maandag weer met plezier naar het werk te gaan na je vakantie

1 min.

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.