Ken jij de 5 B’s voor een geslaagd wellbeingbeleid al?

Heeft de titel van mijn boek Wellbeing=winst” je nieuwsgierig gemaakt? Ben je ervan overtuigd dat een proactief en gestructureerd welzijnsbeleid jouw organisatie futureproof maakt? Je wil investeren in gezonde, gelukkige en gemotiveerde medewerkers? Dan is het nu tijd voor het échte werk. Doe de check met de 5 B’s voor een geslaagd wellbeingbeleid: 

1. BETREK de medewerker in je verhaal

Maak een grondige behoefteanalyseDaarvoor praat je met minstens 10 procent van de medewerkers. Ga in gesprek met groepjes (niet meer dan acht à tien personen) van alle afdelingen, daarbij rekening houdend met leeftijd, geslacht en anciënniteit. Stel vragen en haal concrete problemen en behoeften naar boven: wat zorgt voor stress, energie, etc.? Luister vooral in plaats van zelf het woord te willen voeren.  Laat je deze oefening liever aan anderen over? Ik help je graag. Intussen deed ik deze essentiële oefening al bij vele bedrijven met een krachtig resultaat nadien. 

2. Werk aan een stevige BASIS

Een geslaagd wellbeingbeleid is een gestructureerd verhaal en meer dan wat losse initiatieven af en toe.  Geef je  beleid dus een “overkoepelende” naam (bv. Smile@Coca-Cola). Ga voor een goede mix van wekelijkse activiteiten  en kwartaalthema’s. Hou het levendig met ambassadeurs, die hun collega’s inspireren.  

3. Ga voor een BREED aanbod zodat iedereen aan bod komt

Ga voor een mix van informeren en sensibiliseren enerzijds en concrete acties en initiatieven anderzijds. Werk per kwartaal op een specifiek thema (bv. mentale balans en gezonde voeding)terwijl eerdere initiatieven ook gewoon kunnen blijven doorlopen. Zorg dat je ook voor minder sportieve mensen een gepast programma hebt. Meer bewegen wil niet zeggen dat iedereen een marathon moet kunnen lopen of de Mont Ventoux moet kunnen beklimmen.

4. Maak alles BESPREEKBAAR

Een welzijnsbeleid mag nog zo goed uitgewerkt zijn, alles valt of staat met communicatie. Vraag je medewerkers om feedback te geven op je beleid. Wat zijn de mogelijke verbeterpunten, nieuwe ideeën, etc.? Toon openheid en maak alles bespreekbaar. Enkel zo kan je een succesvol beleid hebben op lange termijn.

5. Zorg voor BUDGET

Investeren in het welzijn vraagt niet zozeer budget meer eerder een mindshift. Maar een jaarlijks budget van 75-150 euro per medewerker lijkt me wel nodig en blijft een geringe investering, wetende dat je medewerker je belangrijkste kapitaal is. Is het voorzien van een afdoend budget een probleem, overweeg dan om het jaarlijkse personeelsfeest op te geven en dat budget over een heel jaar te spreiden voor verschillende welzijnsinitiatieven.

Meer te weten komen over hoe je je organisatie kan voorbereiden op een succesvolle wellbeingstrategie? Contacteer mij voor een inspiratiesessie met uw management of voor een keynote voor uw medewerkers via [email protected]

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.