Tip:
zit niet te lang stil!

Sanne Stegen is doctor in de bewegingswetenschappen. Ze is gepassioneerd door het menselijk lichaam en de helende kracht van bewegen. Ook hoe te veel zitten en te weinig bewegen ons ziek kunnen maken, boeit haar. Als projectmanager bij Energy Lab ontwikkelt en implementeert ze campagnes voor gezondheid & beweging.

8 uur per dag, gemiddeld. 9 uur per dag voor wie een zittend beroep heeft. Zelfs 10 of meer uur per dag voor hoogopgeleiden met een zittende job. De studies (o.a. door het Vlaams Instituut Gezond Leven) liegen er niet om: Vlamingen zitten véél. Veel meer dan voorgeschreven in het ideale scenario, waarbij we maximaal 4 à 6 zituren in een dag stoppen én het zitten bovendien elk halfuur onderbreken door even kort recht te staan. Dat we met een probleem ‘zitten’, is dus duidelijk. Hoe lossen we dit op?

Waarom stilzitten niet goed voor je is

Braaf op onze stoel en flink doorwerken: we krijgen het allemaal van jongs af aangeleerd op school. Nochtans is al dat zitten helemaal niet zo goed voor ons. Niet voor onze gezondheid, maar evenmin voor onze concentratie. Benieuwd wat er met je lichaam gebeurt als je niet vaak genoeg van je bureaustoel opstaat?

Zit je te lang stil, dan …

begint ‘de carrosserie’ van je lichaam te sputteren. Als je zit, passen je spieren zich al na 20 min aan je zithouding aan: sommige spieren rekken uit, andere gaan net verkorten. Daardoor krijg je een moeilijkere doorbloeding en spierspanningen & snel last van rug-, nek- en spierklachten. Door simpelweg om het halfuur even op te staan, verricht je al wonderen. Je kan ook wat stretch-, kracht- of circulatieoefeningen doen.

vallen je energiefabriekjes stil. De vetten & koolhydraten (suikers) die je eet, moeten door je lichaam worden verbrand. En daarvoor zijn vooral je spieren verantwoordelijk. Zitten we te lang, dan vallen al die kleine energiefabriekjes in onze spieren stil en halen onze spieren dus nog maar weinig suikers of vetten uit de bloedbaan. Ga je echter rechtstaan en wandel je even rond, dan zet je meteen je grote beenspieren aan het werk en komen de energiefabriekjes weer op gang.

geraakt je suikermetabolisme in de war. Eet je koolhydraten (suikers), dan zullen de spieren 75% van die bloedsuikers opnemen, onder invloed van het hormoon insuline. Zit je te veel en beweeg je te weinig, dan verliezen je spieren de capaciteit om te reageren op die insuline, waardoor ze die bloedsuikers minder makkelijk kunnen wegwerken.

krijgen je hart en bloedvaten het benauwd. Koolhydraten & vetten die niet verbrand worden, blijven in onze bloedbaan ronddwarrelen. En daar kunnen ze schade aanrichten. Daarnaast heb je, door lang stil te zitten, ook een slechte bloedcirculatie.

word je moe en lusteloos. Je ooit al eens afgevraagd waarom het haast een onmogelijke taak lijkt om na een zittende werkdag nog te gaan sporten? Het ‘zit’ in je hoofd. Je prefrontale cortex – het deeltje van je hersenen dat er o.a. voor zorgt dat je initiatief neemt – valt immers stil als je te lang zit. Je wordt dus moe en passief. Om die vicieuze zitcirkel te doorbreken, moet je bewegen. De prefrontale cortex wordt immers geactiveerd van zodra je jezelf letterlijk in beweging brengt.

Voldoende bewegen is niet hetzelfde als minder zitten

Je komt al met de fiets naar het werk, jogt 5km na de uren of gaat fitnessen tijdens de lunchpauze? Dat is uitstekend: je stimuleert je energiefabriekjes en houdt grote schoonmaak in je bloedbaan. Maar het betekent niet dat je de rest van je dag op je bureaustoel mag blijven plakken. Blijf dus elk halfuur het zitten onderbreken en probeer ook eens al rechtstaand te werken.

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.