Tip:
adem jezelf richting focus en concentratie

Door je neus of door je mond? Hoe je ademt, is geen kwestie van voorkeur, maar een kwestie van gezondheid. Helga Willems is Buteyko-ademcoach en helpt met het ademhalings- en beweegconcept Be Mega mensen aan een kwalitatievere slaap, meer energie én meer focus. Dat doet ze door hen efficiënter te leren ademen en zij weet er alles over.

Want wie door de mond ademt, doet daar meer kwaad dan goed mee. Doordat je door je mond veel meer lucht kan happen dan door twee kleine neusgaatjes, zal je bij een mondademhaling dus veel te veel ademen. Bovendien ademen mondademhalers ook vaak zwaar én hoger in de borst. Resultaat? Ze verspillen hopen energie, enkel en alleen maar … door te ademen.

Adem je daarentegen rustig in en uit via de neus, dan dringt de zuurstof goed door tot diep in de longen. Daardoor wordt de zuurstof goed opgenomen in het bloed. En hoe meer zuurstof onze cellen krijgen, hoe frisser en energieker je je zal voelen. Bovendien zal je concentratie stijgen en kan je je makkelijker focussen en helderder denken.

Bij een neusademhaling zal je middenrif beter mee bewegen, waardoor je organen voortdurend de nodige massage krijgen. Daardoor ‘vallen ze niet stil’ en krijg je dus minder last van pakweg je maag of je blaas in de loop van de dag. Door de neus ademen, maakt ook stikstofoxide vrij, een stof die ervoor zorgt dat aders en bloedvaten mooi openblijven.

Door je neus ademen, is ook een hele hulp bij het sporten. Doordat je mond tijdens het ademen gesloten blijft, verlies je veel minder vocht. En dat zorgt er dan weer voor dat je spieren minder snel verzuren, dat je minder moe bent na het sporten en dat je ook sneller recupereert van de inspanning.

Wat verstaan we dan onder een gezonde ademhaling? Die zie en hoor je niet. Denk maar aan hoe een pasgeboren baby’tje haast onmerkbaar ademt. Ooit ademden we dus allemaal perfect, maar ergens onderweg leerden we het af: maar liefst 70% onder ons ademt verkeerd.

Wil je daar wat aan doen? Onthoud dan dat less wel degelijk more is. Hoe minder je ademt en hoe zachter en rustiger je je ademhaling maakt, hoe meer zuurstof er naar je cellen gaat. Adem dus zoveel mogelijk in en uit door je neus.
Adem rustig en zacht, zodat het je geen moeite kost. Let erop dat je niet te hoog in de borst ademt. Adem minder.

En wat als je strest?

Stress, angst of negatieve spanningen zullen er altijd voor zorgen dat het ademhalingscentrum in je hersenen wordt geprikkeld. Kijk maar eens naar wat er met je ademhaling gebeurt als iemand je plots laat schrikken. Ademen en stress zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden: in gespannen situaties zal je automatisch sneller en hoger in de borst ademen.

Door je op dat moment bewust te worden van je ademhaling en door met veel aandacht zachter en rustiger te gaan ademen, kan je jezelf en je ontregelde ademhaling doorgaans weer heel makkelijk kalmeren.

Ook van mijn blog

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.

Waarom Rik Torfs fan is van Ann

1 min.