Structureer je werkdag met de pomodorotechniek

Een hele dag aan een project gewerkt, maar eigenlijk niet zo heel veel gedaan? Kan gebeuren, zeker als je weet dat tijd relatief is en dat je een pak minder efficiënt aan de slag blijft, als je werkdag één langgerekte taak lijkt. Het is dus belangrijk – zeker als je thuiswerkt – dat je zelf structuur brengt in je dag, door het werk op te delen in kleinere to do’s.

Daarvoor gebruik je de pomodorotechniek: een manier om je werkdag in blokjes te hakken en hem zo duidelijker te structureren. Met deze tijdsmanagementmethode stel je jezelf voortdurend kleine deadlines, waardoor je merkt dat je vooruitgang boekt en dat je goed bezig bent. En laat dat nu net twee voorwaarden zijn die ervoor zorgen dat je gemakkelijker in een toestand van flow terechtkomt, en je dus geconcentreerder en productiever werkt.

De pomodorotechniek, die eind jaren tachtig werd ontwikkeld door Francesco Cirillo, dankt zijn naam aan een kookwekkertje in de vorm van een tomaat (pomodoro in het Italiaans) en werkt als volgt:

  • Je kiest welke taak je wilt uitvoeren.
  • Je stelt een kookwekker in op 25 minuten. Je werkt ononderbroken door tot de wekker gaat.
  • Je neemt een korte pauze van 3 à 5 minuten. Daarna begint de cyclus weer van vooraf aan.
  • Na vier pomodoro’s (= werkblokken van 25 minuten) neem je een langere pauze van 25 minuten.

Tip: Je kan de vervelend tikkende kookwekker ook vervangen door een iets subtielere pomodoro tracker in je browser. Surf naar www.pomodoro-tracker.com of www.marinaratimer.com voor een online pomodoro timer. Of probeer een pomodoro app. Strict Workflow, bijvoorbeeld, combineert de pomodoro timer met een anti-afleidingssysteem: al je social media en favoriete sites worden geblokkeerd tijdens een pomodoro.

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.