Leer beter vergaderen

Zit je agenda vol met meetings en kan je pas aan het einde van je werkdag, als alle meetings erop zitten, echt met je bureauwerk starten? Dan verbaast het je vast niet dat vergaderen – of toch zoals we dat vandaag doen – een van onze grootste energievreters is geworden. Weet dat het ook anders, energieker en slimmer kan. Een paar tips voor betere meetings:

  1. Houd digitale afleidingen uit de vergaderzaal. Telefoons drop je in een speciaal daarvoor bestemde box en laptops zijn overbodig als er één collega verantwoordelijk is voor het nemen van notities. Als de helft van de aanwezigen mails zit te lezen, wordt het heel moeilijk om nog actief te vergaderen.
  2. Nodig alleen uit wie er écht moet zijn. Hanteer de two pizza rule van Jeff Bezos, CEO van Amazon: ‘Never have a meeting where two pizzas couldn’t feed the entire group.’ Hoe meer mensen je uitnodigt, hoe minder verantwoordelijkheid, vindt hij. Omdat je minder betrokken bent bij het gesprek, verslapt ook je aandacht sneller.
  3. Plan enkel een meeting als ze nodig is. Durf terugkerende meetings in vraag te stellen. Bespreek aan het eind van een meeting of het nodig is om de volgende maand opnieuw samen te zitten of niet. 
  4. Vergader rechtstaand. Je denkvermogen wordt beïnvloed door je lichaamshouding. Dat principe heet embodied cognition. Als je staat, heb je een veel actievere mindset, waardoor je sneller aan de concrete actiepunten toekomt: je wilt niet passief uitstellen, maar nu handelen. Staande meetings duren ook minder lang, simpelweg omdat we niet zo graag rechtstaan. Na een staande meeting hebben medewerkers ook vaak meer energie.
  5. Neem een actieve rol aan. Verstop je niet achter een laptopscherm, maar meng je in het gesprek en draag bij waar je kan. Door actief mee te vergaderen, dommelt je brein niet in slaap. 

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.