Hoe hou je je energiestroom stabiel?

Voeding geeft je energie. Maar niet elk voedingsmiddel bezorgt je lichaam evenveel energie. En sommige voedingsmiddelen zuigen je zelfs helemaal leeg, in de plaats van je op te laden. Om je energiek & fit te voelen, voorzie je je lichaam best van een energiestroom die de hele dag door constant blijft – zonder pieken en dalen.

Voor een constante aanvoer van duurzame energie kies je voor voedingsmiddelen die je bloedsuiker langzaam laten stijgen, waardoor je lichaam de bloedsuikerspiegel ook weer even langzaam kan reguleren. Enkele tips:

  • Eet onbewerkte, natuurlijke, volwaardige en verse voeding. Hoe minder bewerkt voeding is, hoe minder suikerschommelingen ze zal veroorzaken. In de natuur komen immers heel weinig voedingsmiddelen voor die enkel pure suiker bevatten. Fruit bv., bevat ook suikers, maar dan wél in combinatie met vezels. Daardoor zullen de suikers in fruit je bloedsuikerspiegel minder snel doen stijgen dan die van pakweg een koffiekoek. Bovendien worden aan bewerkt (fabrieks)eten veel bewaarmiddelen toegevoegd. Die vreemde stoffen moeten door je lichaam ontgift worden en dat veroorzaakt energielekken.
  • Verdubbel de porties groenten die je eet. Groenten leveren je lichaam een heel stabiele energiestroom aan. De helft van je bord bestaat idealiter uit groenten.
  • Beperk verzadigde vetten (uit zuivelproducten) en eet meer gezonde vettenGezonde vetten vind je in verse vette vis (bv. sardines, paling, makreel, zalm …), maar ook in noten, avocado, lijnzaad of kokosolie. Ze vertragen je vertering, waardoor je bloedsuikerspiegel langzaam kan stijgen en je lichaam dus een stabielere energiestroom aangeleverd krijgt. Een tip: sommige mensen hebben zo’n gevoelige bloedsuikerspiegel dat ze al een suikerpiek krijgen na het eten van een appel. Eet daarom een paar nootjes bij een stuk fruit: zo vertraag je het verteringsproces.
  • Eet seizoensfruit. Dat bevat precies die mineralen en vitamines die je op dat moment van het jaar nodig hebt om je te beschermen tegen de ziektes die net dan opduiken.
  • Eet minder geraffineerde suikers en granen (bv. taart, koekjes en alles uit de afdeling ‘droge voeding’). Vervang ze door duurzame koolhydraten en granen, zoals volle rijst, volkorenpasta en volkoren (spelt)brood. Eet geen suikerrijk beleg op je boterhammen, maar kies voor een eiwitbron (bv. een eitje of kipfilet): die vertraagt de vertering.
  • Drink veel water, eventueel met citroen. Wissel af met warme kruidenthee, koude infusies of verse soep. Water helpt je lever bij het ontgiften, waardoor je energielekken beperkt.

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.