Geniet weer écht van je vrije tijd

Focussen doe je niet enkel op het werk. Ook thuis hou je je hoofd er maar beter bij. Doe je dat niet, dan loop je immers het risico dat heel wat mooie momenten zomaar aan je voorbijgaan. Omdat je met je neus achter een scherm zat, bijvoorbeeld. Tony Crabbe is een Britse bedrijfspsycholoog en auteur van Nooit meer te druk. Hij heeft het over focus, niet alleen op het werk, maar ook in ons privéleven. Daarom: een paar principes volgens Crabbe die ervoor kunnen zorgen dat je die kostbare vrije momenten weer intenser en gelukkiger beleeft.

  1. Leer keuzes maken. Je hoeft heus niet alles te doen of te beleven, je hoeft niet overal bij te zijn, je hoeft niet élke sport te beoefenen of iedere tentoonstelling te zien. Zet je FOMO (Fear Of Missing Out) aan de kant en kies voor wat echt belangrijk voor je is. Prop je je vrije tijd te vol, dan heb je niet voldoende ruimte over om gewoon eens even op adem te komen.
  2. Blijf in het moment. Doordat we steeds verbonden zijn met Facebook, Instagram, WhatsApp en co, lijken we vaak maar ‘semi-present’: we zijn nooit meer helemaal met onze volle aandacht bij onze dierbaren. En daardoor worden onze gesprekken en ontmoetingen minder intens en rijk. Probeer zulke digitale stoorzenders dus zo veel mogelijk uit de buurt van je gezinsleven te houden. Stop eenmaal thuis alle telefoons in een smartphone box, waar ze op stil staan en kunnen opladen.
  3. Geloof in rituelen. Elke avond samen eten, een wekelijkse date night of op zondagochtend gezellig een paar kopjes thee drinken? Voor meer intense momenten met je partner of je gezin, voer je een paar rituelen in die jullie leuk vinden. Doordat je zulke rituelen een naam geeft (bijvoorbeeld: ‘het theemoment’ of ‘donderdag date night’) en je ze op regelmatige basis herhaalt, blijven ze beter ‘plakken’ dan eenmalige familiemomentjes. Ze worden traditie.
  4. Merk ‘vlindermomenten’ op. Misschien ben je net druk in de weer met het opruimen van de keuken als je dochtertje je komt vragen om even met haar te dansen. Stuur haar niet weg, maar leg alles aan de kant en… dans. Zo beleef je een intens moment samen, waar zowel jij als je dochter gelukkig van worden: een vlindermomentje.
  5. Benoem de mooie momenten. Een situatie waar je heel erg blij van wordt? Een mooi moment? Deel dat met de mensen rondom je. Zeg hen expliciet dat wat jullie nu aan het doen zijn, je gelukkig maakt. Door het hardop te benoemen, zullen de anderen het mooie moment ook bewuster registreren.
  6. Doe het in de ochtend. Wil je echt iets gedaan krijgen? Probeer je een nieuwe gewoonte (bijvoorbeeld een halfuurtje yoga of wat mediteren) in je leven in te passen? Voorzie er dan ’s morgens tijd voor. De ochtend is immers het meest voorspelbare deel van de dag. Maak gebruik van dat ene moment waar je wél controle over hebt. Want van zodra je op het werk aankomt, begint het immers pas echt.
  7. Verspil je vrije tijd niet achter een scherm. Naar je telefoon staren of tv-kijken is geen goede manier om – als gezin – te ontspannen. Ga samen iets doen of zoek een hobby: onderzoek wijst uit dat mensen die zich voluit geven voor hun hobby, zich veel minder vermoeid voelen.

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.