Eet gezond, denk helder!

Pizza tijdens de vergadering, chocoladerepen uit de automaat, broodjes ‘gezond’ tijdens de lunch en een koffie of vijf tegen de ochtend-, middag- én namiddagdip? Wie niet uitkijkt, loopt op het werk al snel in zowat alle ongezonde valkuilen tegelijk. Hoe vermijd je ze? En waar let je best op? Negen ongezonde gewoonten op het werk (en hun alternatieven):

  1. Je ontbijt niet..Wie niet ontbijt, zal een uur of twee, drie na het ontwaken in een fikse energiedip terechtkomen. En die dip leidt meestal recht naar… de snoepautomaat. Probeer daarom altijd binnen het uur na het opstaan te ontbijten. 
  2. … of je ontbijt verkeerdOm de dag productief en vol energie door te komen, zorg je ervoor dat je ontbijt (net als je lunch) groenten, goede eiwitten, vetten en (in iets minder mate) goede koolhydraten bevat. De eiwitten zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft en geen last krijgt van een suikerpiek en -dip.
  3. Je drinkt te veel koffieMeer dan 5 porties cafeïne per dag (cola én energiedranken inbegrepen) kunnen al zorgen voor slaapproblemen. Daardoor word je ’s morgens minder uitgerust wakker en grijp je dus wéér naar de koffie. Houd het op één à twee kopjes koffie per dag, liefst in de voormiddag. 
  4. Je eet te veel en te zwaar tijdens de lunch. Eet je te veel, dan heeft je lichaam al zijn energie nodig voor het verteren van je maaltijd. Ga voor een evenwichtig bord: 50% groenten, een eiwitbron, gezonde vetten en (in mindere mate) duurzame koolhydraten. Of kies voor een maaltijdsalade die voor de helft uit verse groenten bestaat aangevuld met een eiwitbron en een gezonde dosis koolhydraten als zilvervliesrijst, quinoa en couscous. Weet dat het misgaat als je niet plant. Denk tijdens het klaarmaken van je avondmaal al aan het ontbijt en de lunch van de volgende dag. 
  5. Je eet suiker- en vetrijke tussendoortjes. Zorg voor gezonde alternatieven. Eet twee gezonde tussendoortjes per dag. Eén in de voormiddag, één in de namiddag. Eet niet elke dag een appel, maar wissel af. 
  6. Je drinkt te weinig water. In een ideale wereld heb je voldoende aan anderhalve liter à twee liter water per dag. Drink je echter ook veel koffie, energie- of frisdranken, dan heeft je lichaam nood aan extra water.
  7. Je drinkt te veel water tijdens de lunch. Hierdoor krijg je spijsverteringsproblemen. Beschouw water als tussendoortje, en drink om het uur een groot glas.
  8. Je werkuren zijn onregelmatig. Daardoor is het niet makkelijk om er een evenwichtig voedingspatroon op na te houden. Wil je toch gezond blijven eten, dan is het verstandig om je normale eetschema gewoon mee op te schuiven. Je probeert dus net zoals anders op gezette tijden te ontbijten, lunchen en te dineren. Dat betekent dat je ook tijdens je nachtshift een gezonde lunchpauze neemt. Wie ’s nachts eet, houdt er wel best rekening mee dat je lichaam dan meer eiwitten en minder koolhydraten nodig heeft.
  9. Je eet ongezond tijdens vergaderingen. Voorkom energielekken door voortaan gezonde tussendoortjes te (laten) voorzien tijdens meeting. Graag een productieve lunchmeeting? Vervang dan belegde broodjes en pizza door salades of soepen: die vragen veel minder energie om te verteren.

Ook van mijn blog

Over surviving of thriving op de werkplek…

4 min.

Dignity at Work

6 min.

Voorstelling van mijn nieuwe boek Team AI

1 min.

Mentale gezondheid is een universeel recht, maar voor veel mensen nog een privilege

7 min.

Is jouw organisatie klaar voor 2025?

1 min.

Tips om maandag weer met plezier naar het werk te gaan na je vakantie

1 min.

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.