Bye bye traditionele werkmodel, welkom in de wereld van hybride werken.

Hybride werk kent vele variaties.  En één ding is duidelijk : there is no one size fits all.

Sommige organisaties kunnen élke medewerker de flexibiliteit geven om een deel van de week  thuis of op afstand te werken, andere bedrijven – actief in de productie –  zitten vaak met een soort tweestrijd binnen hun organisatie: hoe kunnen we ervoor zorgen dat alles eerlijk verloopt en er geen jaloerse blikken komen onder de collega’s?

Misschien wil ook niet iedereen van thuis werken. Wie genoodzaakt is om op de slaapkamer of aan een drukke keukentafel te werken, heeft reikhalzend uitgekeken naar de dag dat het verplichte thuiswerk werd opgeheven.

In ieder geval is uit recent onderzoek gebleken dat bijna de helft van de werknemers waarschijnlijk op zoek zou gaan naar een andere baan als hun werkgever halstarrig vast houdt aan “office first” en “9 to 5” en niet voor een flexibel en hybride werkmodel zou kiezen. Werknemers zien dus duidelijk de waarde in van hybride werken.

Wat trekt werknemers aan in een hybride model?

  • Ze kunnen werken wanneer, waar en hoe zij het meest productief zijn
  • Beter evenwicht tussen werk en privé blijft de voornaamste reden om hyrbide te willen werken. Of het nu gaat om snel een boodschap doen, kinderen van school halen of thuis moeten zijn voor een levering. De vrijheid die men ervaart om ook van thuis te kunnen werken, is iets wat nu en voor de toekomst altijd op de wishlist zal staan bij elke sollicitatie.

Maar ook de werkgever kan vele vruchten plukken van meer thuiswerk

Wat zijn de voordelen voor de werkgever?

  • Besparing op vastgoedkosten  : vastgoedkosten kunnen makkelijk  met 30 procent verlagen. Deze kostenbesparing kan dan geherinvesteerd worden in het aanbieden van werkopties voor werknemers, zoals satellietkantoren en kleinere co-working spaces of het internet abonnement thuis en een goede bureastoel voor de thuiswerkers.
  • Talent kent geen grenzen : In een hybride werkmodel kan een bedrijf talent van over de hele wereld inhuren. Een bredere talentenpool en gespecialiseerde vaardigheden kan een organisatie een mooi concurrentievoordeel opleveren.

En hoe voer je nu een hybride werkmodel in?

  • Bevraag en betrek uw medewerkers en breng de behoeften en wensen in kaart.
  • Ga niet te strikte regels gaan opleggen maar analyseer na een tijdje wat goed werkt en wat minder en trek dan pas conclusies
  • Ontwerp een hybride werkvloer die flexibel werken ondersteunt en vermijd vaste plaatsen of wie naar kantoor komt heeft heel wat lege stoelen rond zich.
  • Sla een brug tussen de medewerkers die thuis werken en op kantoor en investeer in technologieën die dit mogelijk maken, zoals communicatietools en apparatuur voor videoconferenties.
  • Stimuleer teamleiders om duidelijke verwachtingen te stellen aan hun werknemers. Vandaag hanteren we de output management stijl : de manager maakt duidelijk wat het gewenste resultaat is en aan welke voorwaarden moet worden voldaan, maar nadien laat hij de medewerker vrij in hoe hij deze doelstellingen zal halen. Leiderschap is vandaag gebaseerd op vertrouwen en niet op controle. Het resultaat is wat telt en niet hoe of wanneer je gewerkt hebt om dat resultaat te behalen.

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.