Weg met de zitcultuur:
tips voor bedrijfsleiders

Braaf op onze stoel en flink doorwerken: we krijgen het allemaal van jongs af aangeleerd op school. Nochtans is al dat zitten – zo blijkt ook uit recente onderzoeken – helemaal niet zo goed voor ons. Niet voor onze gezondheid, maar evenmin voor onze concentratie.

Zit je te lang stil, dan begint ‘de carrosserie’ van je lichaam te sputteren. Als je zit, passen je spieren zich al na twintig minuten aan je zithouding aan: sommige spieren rekken uit, andere gaan net verkorten. Daardoor krijg je, in combinatie met een moeilijkere doorbloeding en spierspanningen, snel last van rug-, nek- en spierklachten. Het goede nieuws? Door simpelweg om het halfuur even op te staan, verricht je al wonderen. Je kan ook wat stretch-, kracht- of circulatieoefeningen doen.

Niet alleen de werknemer kan het zitten beperken, ook als bedrijfsleider of teammanager kan je veel betekenen:

Duurt een vergadering langer dan een halfuur? Even opstaan en de benen strekken. Middaguur? Een keer al rechtstaand lunchen rond de statafels. Bijkletsen met collega’s of een telefoontje naar een klant? Tijdens een korte wandeling.

Vaker rechtstaan, zit ’m in heel kleine gewoonten. Maar als die niet ingeburgerd zijn in de cultuur van je bedrijf, is het voor een medewerker niet zo evident om er als eerste mee te starten.

Daarom is het belangrijk dat je de zitcultuur in je bedrijf actief doorbreekt. Dat doe je door de attributen aan te reiken die nodig zijn om al staand werken én pauzeren makkelijker te maken: plaats bv. statafels in de kantine, net als een paar stabureaus of statafels op de werkvloer. Maar daarmee is de kous niet af. Belangrijker dan de materiële voorbereiding is immers de mentale switch. Zorg ervoor dat je mensen willen rechtstaan. Dat ze weten wat zitten met hun lichaam doet en waarom vaker rechtstaan gezond is. Organiseer een workshop rond staand werken, laat een inspirerende spreker aan het woord of start een heuse campagne op rond minder zitten in het bedrijf.

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.