Maak van je werkplek een focuszone

Het klopt dat het een uitdaging is om je te focussen in een open werkplek. Maar vergis je niet. De reden waarom je je vroeger beter leek te kunnen concentreren in je aparte kantoor, lag misschien eerder aan jezelf en je capaciteit om te focussen dan aan de ruimte waarin je werkte. Iedereen opnieuw verhuizen naar een eigen kantoor is niet alleen onhaalbaar voor de meeste bedrijven, het zal hen ook geen voor 100% tevreden medewerkers opleveren. Niet iedereen is immers gebaat bij hetzelfde.

Hoe kan je dankzij (of ondanks) je werkplek meer focus vinden?

  • Werk rechtopstaand. Het principe van embodied cognition: je lichaamshouding beïnvloedt je focus.
  • Zorg voor een net bureau. Clean desk policy’s zijn er niet enkel omdat ze het werk van het poetsteam vergemakkelijken. Voor een optimale gemoedsrust en focus heb je immers maar liever niet te veel rommel op je bureau liggen. Enkel de dingen die je die dag nodig hebt, verdienen een plaats.
  • Maak je collega’s duidelijk dat je je wilt focussen. Ga in een focuszone (of stille ruimte) zitten, of geef duidelijk aan dat je aan je zogenaamd olifantenwerk begint. Bijvoorbeeld door een olifant op je bureau te zetten.
  • Leg je smartphone niet op je bureau. Een recente studie aan de universiteit van Texas vergeleek een groep proefpersonen die tijdens het werken de smartphone bij zich hield (in stille modus en met het scherm naar beneden gedraaid) met een groep proefpersonen van wie de smartphone in een andere kamer lag. Wat bleek? De proefpersonen die hun smartphone bij zich hadden, waren minder productief dan de medewerkers uit de andere groep. Verklaring: de nabijheid van het toestel zorgt ervoor dat de aantrekkingskracht blijft. In je hoofd blijf je je onbewust afvragen of er soms nog een boodschap binnenkwam of welke telefoontjes je ondertussen misschien al hebt gemist.
  • Headphones kunnen helpen om je te focussen in een open werkplek. Kies wel voor muziek in een andere taal dan diegene waarin je werkt. Instrumentale muziek is het best geschikt omdat het voor nog minder afleidingen zorgt.
  • Gebruik de juiste ruimte. Moet je gefocust werken, zoek dan een stille plek op. Heel wat bedrijven hebben ondertussen een stille kamer, speciaal ingericht voor focuswerk. Voor creatief werk kan je dan weer beter even naar buiten, of jezelf in een comfortabele zetel nestelen.

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.