Gevoeliger voor een burn-out?

Sommigen zijn gevoeliger voor burn-out dan anderen. In de praktijk valt het op dat er bepaalde werkattitudes zijn die vaker voorkomen bij mensen die onderuitgaan door stress. Herken je jezelf in een van de onderstaande profielen, wees dan extra waakzaam:

  • Je job is je leven. Je stelt je job gelijk aan je identiteit (‘Ik ben wie ik ben dankzij mijn job’) en je kan daardoor werkstress minder goed relativeren. Je eigenwaarde wordt bepaald door de voldoening en erkenning die je krijgt door/in je job.
  • Je ziet je werk als je unieke, persoonlijke realisatie. Daardoor zie je niet in dat je eigenlijk onderdeel bent van een ketting, die functioneert dankzij de inspanningen van iedereen. Als er iets fout gaat, beschouw je dat dan ook als jouw volledige verantwoordelijkheid.
  • Je wilt iets bewijzen vanuit een vergelding. Je wilt laten zien dat anderen het bij het verkeerde eind hadden, toen je bijvoorbeeld die promotie niet kreeg of ontslagen werd. Je wilt jezelf koste wat het kost bewijzen en daarbij ga je heel vaak over je grenzen.
  • Je bent de mama/papa/klaagmuur van het departement. Je luistert naar de bezorgdheden van anderen en krijgt ieders miserie over je heen. Je absorbeert veel, ligt ervan wakker, maar je kan niet ingrijpen. Je hebt, voor jezelf, geen plek waar je met die problemen van anderen terecht kan (zoals HR, een vakbond, partner …).
  • Je hebt een narcistisch pantser. Je wilt naar de buitenwereld toe enkel perfectie laten zien, maar bent diep vanbinnen toch erg kwetsbaar. Prikt er iemand door je bubbel van perfectie of heb je het gevoel dat je door de mand valt, dan komt dat heel hard aan.

Ook van mijn blog

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.

Wil je weten hoe mijn klanten mijn keynote ervaren?

1 min.

Stay Focused with Ann

2 min.

Aftermovie Let’s Work

1 min.

Hoe goed zorg je voor jezelf? Doe de test!

1 min.

We werken weer massaal van thuis

7 min.