Dignity at Work

Het Accenture Life Trends 2025 rapport identificeert vijf belangrijke trends die de relatie tussen mens en technologie beïnvloeden en geeft inzicht in hoe bedrijven kunnen inspelen op veranderend consumentengedrag en werkdynamieken:

  1. Cost of hesitations
    Door de overvloed aan digitale content en de groei van scams wordt het moeilijker om authenticiteit te herkennen. Dit creëert onzekerheid in digitale interacties en verandert hoe consumenten bedrijven benaderen.
  2. The parent trap
    Ouders zoeken manieren om kinderen te helpen een gezonde relatie met technologie te ontwikkelen. Dit is cruciaal omdat digitale tools en platforms blijven evolueren.
  3. Impatience economy
    Consumenten kiezen steeds vaker voor snelle oplossingen via toegankelijke online content. Ze willen direct resultaat, wat bedrijven dwingt om processen en producten te versnellen.
  4. The dignity of work
    De werkplek verandert door technologie, zoals generatieve AI, maar dit gaat ten koste van werknemersbetrokkenheid. Het gevoel van waardering en autonomie is cruciaal om werknemers te motiveren en productiviteit te behouden.
  5. Social rewilding
    Mensen verlangen naar eenvoud en betekenisvolle sociale connecties. Bedrijven kunnen inspelen op deze trend door ervaringen te creëren die de verbinding met anderen en de omgeving versterken. 

Het thema “The dignity of work” richt zich op de uitdagingen waarmee de werkplek wordt geconfronteerd door veranderingen in technologie, bedrijfsdruk en menselijke dynamiek. De kern van deze trend ligt in de balans tussen productiviteit en het respecteren van de menselijke waarde van werknemers.

Belangrijke Observaties

  • Werkplektransformatie: Door de invoering van technologieën zoals generatieve AI en de focus op efficiëntie, wordt werk steeds transactioneler. Dit leidt tot gevoelens van demotivatie en vervreemding bij werknemers.
  • Emotionele distantie: Werknemers geven prioriteit aan werk/privé-balans (52%) boven salaris (48,4%) en baanzekerheid (39,1%). Veel werknemers ervaren dat hun bijdrage wordt onderschat en voelen zich steeds minder verbonden met hun werkgever.
  • Technostress: De constante introductie van nieuwe technologieën veroorzaakt stress bij werknemers, doordat ze extra inspanningen moeten leveren om deze systemen te begrijpen en te integreren.
  • Dehumanisatie op de werkplek: 82% van de werknemers wil als mens worden gezien, maar slechts 45% ervaart dat hun organisatie dit doet. Dit gevoel van “organisatorische dehumanisatie” wordt versterkt door een focus op meetbare prestaties in plaats van op menselijke interacties en vaardigheden.

Uitdagingen

  • Energie en motivatie: Door voortdurende kostenbesparingen en reorganisaties is de energie op de werkplek afgenomen. Wereldwijd is de werknemersbetrokkenheid gedaald van 41% in 2022 naar 37% in 2023, met verdere dalingen voorspeld.
  • Autonomie vs. controle: Tools voor personeelsmonitoring worden steeds vaker ingezet (60% van grote werkgevers), ondanks bewijs dat autonomie motivatie en creativiteit verhoogt.
  • Impact van AI: Generatieve AI kan bijdragen aan efficiëntie, maar brengt ook zorgen over stress, burn-out en baanverlies. 60% van de werknemers maakt zich hier zorgen over, terwijl slechts 37% van de leiders dit als een probleem ziet.

Aanbevelingen

  1. Mensgericht leiderschap: Empathie en erkenning van menselijke bijdragen zijn essentieel. Leiders moeten teamleden motiveren en hen een gevoel van waardering geven.
  2. Respect voor autonomie: Behandel werknemers met vertrouwen en geef hen de vrijheid om hun werk te organiseren. Dit verhoogt betrokkenheid en prestaties.
  3. AI en menselijkheid: Gebruik AI als ondersteuning, maar erken dat technologie niet de waarde van menselijke creativiteit en ervaring kan vervangen.
  4. Herstel energie: Investeer in welzijnsprogramma’s, training en werk/privé-balans. Geef prioriteit aan wat werknemers energie geeft en hen het gevoel geeft waardevol te zijn.

“The dignity of work” benadrukt dat een gezonde, waarderende werkomgeving niet alleen de motivatie en productiviteit van werknemers verbetert, maar ook de prestaties van organisaties als geheel versterkt.

En laat dat nu net zijn wat wij bij The Circle of Wellbeing ook al lang prediken. En waar wij organisaties kunnen in bijstaan. Hoe? Dat vertellen wij je graag tijdens een kennismakingsgesprek. Contacteer ons gerust via [email protected]

Ook van mijn blog

Over surviving of thriving op de werkplek…

4 min.

Voorstelling van mijn nieuwe boek Team AI

1 min.

Mentale gezondheid is een universeel recht, maar voor veel mensen nog een privilege

7 min.

Is jouw organisatie klaar voor 2025?

1 min.

Tips om maandag weer met plezier naar het werk te gaan na je vakantie

1 min.

“Sales” is de mooiste job die er is

3 min.

Drie prioriteiten voor welzijn in 2024

4 min.

Ik start na de zomervakantie met keynote nr 613… en ik doe het nog steeds met even veel plezier en passie

3 min.

WAW … een vaste afspraak in juni?

4 min.

Wil ook jij in 2023 meer inzetten in welzijn en werkgeluk?

1 min.